Zakład Fryzjerski Agnieszki Płusy nagrodzony w konkursie A’Design Award

Zakład Fryzjerski_Aga Płusa_1 — kopia

Zakład Fryzjerski Agnieszki Płusy nagrodzony w konkursie A’Design Award

autor: Stefania Dowgiałło-Tabaka | kategoria: wydarzenia

Zakład Fryzjerski_Aga Płusa_1Zakład Fryzjerski, prowadzony przez stylistkę Agnieszkę Płusę, otrzymał prestiżową nagrodę w międzynarodowym konkursie A’Design Award. Miejsce zostało uhonorowane w kategorii „Interior Design”. Jury doceniło wystrój nawiązujący do stylistyki salonów z lat 50. i oryginalny koncept miejsca, w którym każdy może poczuć się komfortowo i w pełni zrelaksowany. Za sukcesem tego miejsca stoi duet tworzony przez Dorotę Kuć i Karinę Snuszkę z Mood Works, autorskiego studia architektonicznego.

A’Design Award to jeden z wiodących na świecie międzynarodowy konkurs designerski. Pozwala on co roku wyłonić najlepszych projektantów w różnych kategoriach. Jury, składające się z najwyższej klasy doświadczonych akademików, członków prasy i profesjonalistów, nagradza najbardziej innowacyjne, kreatywne i nowoczesne projekty wzornictwa przemysłowego. W tym roku brązowa statuetka w kategorii „Interior Design” trafiła do projektantek z Mood Works za projekt wnętrza Zakładu Fryzjerskiego Agnieszki Płusy – stylistki gwiazd i ekspertki współpracującej z wieloma markami, która od 20 lat z powodzeniem działa w branży fryzjerskiej.

Nagrodzony w konkursie Zakład Fryzjerski mieści się na warszawskim Żoliborzu w postindustrialnym budynku dawnej Fabryki Wynalazków Instytutu Mechaniki Precyzyjnej. Jest jednym z elementów kompleksu Defabryka – miejscu, które w swoje DNA ma wpisane zamiłowanie do najwyżej formy estetyki i piękna. To tutaj rodzą się najnowsze miejskie trendy. To także idealna przestrzeń dla takiego miejsca jak zakład Agnieszki Płusy.

Zaprojektowane przez Dorotę Kuć i Karinę Snuszkę miejsce nawiązuje charakterem do klimatycznych salonów urody z lat 50. Uwodzi ono minimalistycznym stylem przełamanym mocnymi akcentami. Tak zaaranżowana przestrzeń oraz wyjątkowa dbałość o  szczegóły definiuje na nowo koncept salonu fryzjerskiego jako miejsca, w którym można nie tylko zadbać o siebie czy zrelaksować się, ale także poobcować ze sztuką czy chłonąć inspiracje i najnowsze trendy. Jasne, przejrzyste wnętrze, dębowa podłoga oraz inspirujące albumy i designerskie dodatki, takie jak kultowy wózek Boby Trolleyod Joe Cesare Colombo, nadają miejscu niepowtarzalny charakter, a także wyznaczają najnowszy kierunek w dziedzinie aranżacji przestrzeni tego typu miejsc. To wszystko doceniło jury konkursu A’Design Awards. Zakład, efekt współpracy i wspólnej wizji projektantek i stylistki, wyróżniono również za jego funkcjonalność.  W realizacjach duetu z Mood Works widać myślenie o przestrzeni jako miejscach, które opowiadają historie – tak jest również w przypadku zakładu, który z lekkością wpisuje się w miejską warszawską tkankę.

 

Agnieszka Płusa: Zakład Fryzjerski mieści się przy ul. Duchnickiej w kompleksie Defabryka. Zakład Fryzjerski stawia na solidne fryzjerskie rzemiosło, ale w nowej odsłonie – lekkie, inspirujące, zgodne ze światowymi trendami. Zakład należy do Agnieszki Płusy – stylistki z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży fryzjsrskiej. Jej umiejętności, profesjonalizm i optymizm można było obserwować w programie „Top Model”.  Jej stylizacje pojawiały się również w reklamach telewizyjnych i kluczowych polskich magazynach modowych i urodowych.

Zakład Fryzjerski, oprócz klasycznych usług fryzjerskich, oferuje również kameralne szkolenia ze strzyżeń i stylizacji dla fryzjerów, podczas których Agnieszka Płusa dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem. Oryginalne wnętrze Zakładu stanowi idealne tło dla produkcji telewizyjnych – zakład można zobaczyć w jednej z reklam.

Na podstawie materiałów Zakładu Fryzjerskiego Agnieszki Płusy

 

 

 

 

04 Lip 2016